Verbeteringen: isoleren

In het geval van isolatie van een woning zijn de regels voor BTW verlaging ingewikkelder dan bij werkzaamheden als schilderen, behangen of stukadoren. Omdat isolatie is bedoeld om warmteverlies te voorkomen is het zaak om een handvat te hebben om te bepalen of de isolatie inderdaad de warmte tegenhoudt. Daarvoor zijn in het Bouwbesluit bepaalde eisen gesteld waaraan isolatie minimaal met voldoen. Het heeft te maken met de warmteweerstand en die wordt gemeten in Rc-waarde. Aannemers, klusser maar ook bouwmarkten kunnen je hier alles over vertellen en uitleggen.

De materialen bij isolatie

Het geheel isoleren van een woning behelst het isolatiemateriaal en de arbeid die nodig is om al dat isolatiemateriaal op de correcte wijze aan te brengen. Het kan zijn dat de materiaalkosten ook in het tarief van 9% kunnen vallen. Dat is het geval als de waarde van de isolatiematerialen minder dan de helft van de totale kosten van het project bedragen. Is dat niet het geval dan zullen de kosten van het materiaal onder het 21% tarief vallen.

Een ander opvallende regel is het materiaal zelf. Het ligt voor de hand dat de meest voorkomende materialen als glaswol, schuim en steenwol als isolatiemateriaal waarbij rekening kan worden de BTW verlaging. Maar een rieten dak mag niet worden beschouwd als materiaal dat onder het 9% tarief valt. Meer over isolatiematerialen: www.isolatiemateriaal-online.nl.

Boekhouden bij isolatie

Indien een slimme berekening wordt gemaakt van het hele isolatieproject waarbij rekening wordt gehouden met de BTW verlaging kunnen veel voordelen worden gehaald uit die regeling. Controleer en raadplaag altijd de site van de belastingdienst want hier staat werkelijk alle nuttige informatie. Kosten die direct te maken hebben met het isolatieproject kunnen ook onder het lage tarief vallen. Denk hierbij aan het huren van hulpmiddelen maar denk ook zeker aan voorrijkosten.

Copyright 2012 - Alle rechten voorbehouden aan Vlieglawaai.nl